Aparitii media

Vizita Ursulei von der Leyen la București 

schengen

M-a surprins vizita doamnei Ursula von der Leyen, venită parcă să colinde la București. Sigur că și eu aș fi dorit că România să fie admisă în spațiul Schengen și nu de acum, ci chiar în urmă cu 7-8 ani. Am crezut că alegerea lui Klaus Iohannis că președinte va conta pentru europenii de la Bruxelles. Nu a contat însă așa cum a contat în urmă cu 15 ani, când grație “familiei” înstărite care era România la acel moment – era, iar noi nu știam – țara noastră a fost admisă în Uniunea Europeană, precum un elev nepregătit. El provenea însă dintr-o familie bogată, cu multe resurse, fabrici și uzine, bașca piață de desfacere. Am mai scris în legătură cu acest subiect și știu că degeaba scriu, mai ales că țara a cam fost deja golită. 

Ursula von der Leyen, a venit să dea startul unui proiect prin care se va livra energie electrică prin adâncurile Marii Negre peste câțiva ani. Sperăm că nu va fi și aceasta o afacere de genul vaccinurilor Pfizer. Și dacă tot a venit, ne-a mângâiat puțîn pe creștet, spunându-ne că ne-am făcut treaba și ne-am îndeplinit sarcinile. După cum spunea distinsa Șefă a Comisiei Europene, “Noi, Comisia, ne-am făcut o misiune din a vă evalua eforturile şi trebuie să spun că a fost un rezultat excepţional şi pozitiv. Îndepliniţi toate cerinţele necesare…..”. Eeh…, poftim! Iar noi și Cancelarul Austriei nu știam asta! Până acum, nu îndeplineam, dar deodată îndeplinim toate cerințele necesare. Am crezut că ceea ce ne-a spus, semnifică acum, de Crăciun, una din două: cadoul sau colindele. Orice ar fi insă, eu personal nu cred! 

Explicația este că, de această dată, acordul României a contat. Indiferent cum, instalația ce va veni din Azerbaijan, este necesar să treacă prin România, mai ales că se dorea și închiderea gurii premierului Viktor Orban pe unele teme mai sensibile, Ungaria urmând să beneficieze la rândul ei de această afacere. Iar domnul Orban știe foarte bine să exploateze oricare asemenea moment. În rest, rămâne cum am stabilit. Va trece și povestea cu boicotul, cu mândria, cu revenirea Petromului în proprietatea statului român, că doar, după cum ne spune ministrul energiei Virgil Popescu, putem deja să ne liniștim, “România devine un hub important pe piață energiei”. Cât privește admiterea în spațiul Schengen, mai vedem…… Că nu acesta a fost scopul vizitei.

Adică, mai vedem ce se întâmplă până în primăvară, adică ce mai avem de dat, adică, ce mai avem de luat, ce mai avem de închis, adică ce mai avem de vândut, cum mai adaptăm legislația noastră privitor la eliminarea regulii unananimitatii în luarea deciziilor UE, ce se întâmplă cu dosarele Schengen din justiție, etc, etc. Adică ce, am uitat de MCV? Nu aș crede că la Consiliul Suprem al Magistraturii nu s-a auzit de dosarul Duță, Udrea, Unifarm și altele pe care le-am pomenit în articolul precedent (cititi aici) sau despre dosarul meu, 35142/3/2021, cu un prejudiciu de 1,4 milioane euro, bugetul statului inclus, produs de soțul judecătoarei Alina Cotorogea, detașată la Școală de Grefieri a CSM.ului – dosar cunoscut atât de Curtea de Apel București, cât și de Înalta Curte. La nevoie pot să vi-l dau eu. Poate vrea și șefa Comisiei Europene să vadă progresele noastre din justiție, că Deh!…, femeile-s mai curioase. Iar chestiunea cu „biletul de intrare”, cu „pretul” tocmai in asta constă: cu cat situatia este mai proastă, neregulile evidente, dosare in justitie flagrant incorecte – adică justitia si politicienii nu si-au facut temele – cu atat „biletul de intrare” pentru Romania va fi mai scump. Năstase stie!

Revenind la vizita Ursulei von der Leyen, nu ne rămâne decât să sperăm că guvernanții de la București au recepționat importanța acordului ce a fost semnat de cele patru țări, Georgia, Azerbaijan, Ungaria și România ca pe o mare realizare, care stă însă deocamdată pe hârtie. Totodată, ca presedintele Iohannis va reusi să-i conecteze, să-i mobilizeze si să ii responsabilizeze pe cei in masura sa participe la derularea implementarii acestui proiect, astfel incat sa îi scoată din recreație.

Cablul va permite țărilor din Caucazul de Sud și României să profite de oportunități extinse de export-import și trading de energie electrică. Implementarea să va contribui la întărirea securitățîi energetice în Europa și Caucazul de Sud, asigurând posibilitatea de integrare a unor capacități noi de producție de energie din surse regenerabile”, spune operatorul de transport și sistem al Georgiei, GSE. Totodată, cablul electric submarin dintre România și Georgia ar urmă să fie dublat de unul de fibră optică, pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană și Asia Centrală, pe la noi prin țară.

Pana atunci, s-avem Sărbători fericite de Crăciun și Anul Nou! Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.