Aparitii media

Elizabeth II  –  Regina tuturor timpurilor      (III)

Și dacă numeri până la 70, îți ia timp, dar să scrii despre viata Reginei tuturor timpurilor, care a domnit peste 70 de ani? Lilibeth a fost descrisă de fosta ei guvernantă că fiind o fată tânără care iubea caii și câinii, dar era și foarte disciplinată și responsabilă. Odată etichetată că fiind viitoare a regină, ea și-a pierdut toată spontaneitatea. Se gândea la tot, dar mai ales la imaginea în public a viitoarei regine. De exemplu, r efuzând să-și arate emoțiile în public, ea a mustrat sentimentalismul lui Margaret , în timp ce amandou ă și-au luat rămas bun de la părinții lor care pleca u într-o vizită de stat în Canada, spunând, „O batistă , Margaret, este pentru a o flutura , dar NU pentru plâns .”

Pentru a se asigura că încă mai are un contact cu fetele de vârsta ei, a fost înființată special pentru ea o divizie de “ scout ”: Prima Companie a Palatului Buckingham. Mai târziu a devenit cercetaș pe mare. În timpul celui de-al doilea război mondial, cele două prințese au rămas în Marea Britanie, mult împotriva voinței politice a vremii . Mama lor a respins ferm sugestia de a-i evacua în Canada. „Copiii nu vor pleca fără mine” , a spus ea. „ Iar eu, Nu voi pleca fără rege. Și regele nu-și va părăsi niciodată țara.”

Găzduită în Castelul Windsor, Elizabeth a ținut primul ei discurs la radio în 1940, la vârsta de paisprezece ani. La “Ora Copiilor” de la BBC, ea a sprijinit mulți copii britanici care fuseseră evacuați din orașele lor ca urmare a războiului. Prințesele au jucat și piese de pantomimă de Crăciun în beneficiul Queen’s Wool Fund, care a cumpărat lână din încasări pentru a tricota haine pentru armata britanică. În 1945, Elizabeth s-a înrolat într-o secțiune pentru femei a armatei britanice. A fost instruită că șofer și mecanic, a condus camioane militare și a primit o educație la clasă pentru prima dată în viață. Pe 8 mai, de Ziua Victoriei în Europa, Elizabeth și Margaret s-au amestecat anonim e printre mulțimile care mărgineau străzile Londrei.

Elizabeth s-a îndrăgostit de viitorul ei soț Philip Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, prinț al Greciei și Danemarcei și rudă îndepărtată, când ea avea treisprezece ani și el optsprezece. S-au întâlnit în 1939 în timpul unei vizite regale la o școală navală din Dartmouth, unde Philip a fost educat. Ei și-au scris scrisori unul altuia și s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947 la Westminster Abbey din Londra. Acel angajament a fost o luptă destul de mare pentru Elizabeth. Filip era grec-ortodox, din nobilimea de clasa a doua, nu poseda capital apreciabil și avea surori căsătorite cu naziști. Se spune că mama Elisabetei s-ar fi opus căsătoriei și chiar l-a caracterizat pe iubitul fiicei sale drept „hunul” .

Fie că a fost formulată în acest fel sau nu, a ceastă descriere cu siguranță nu părea complet neîntemeiată. Pe parcursul celor 73 de ani de căsnicie, prințul consoartă ar ă ta în mod regulat , oarecare jenă publică pe ntru soția sa , cu glumele și remarcile sale adesea brutale, nesofisticate. De exemplu, în timpul unei recepții a președintelui nigerian, îmbrăcat în ținute tradiționale, acesta l-a întrebat dacă este pe punctul de a merge la culcare; la urma urmei, purta deja cămașa de noapte , chiar dacă era vorba de o simplă ținută tradițională a presedintelui. Într-o vizită în China, el a avertizat un număr de studenți britanici , să nu rămână prea mult timp, altfel vor avea ochii înclinați. Cancelarului german Helmut Kohl i s-a adresat drept “ Reichskanzler ” – titlu pe care Adolf Hitler îl purtase ultima dată.

Totuși, potrivit familiei , Elizabeth și Philip, care a murit în 2021, s-au potrivit. Acest lucru s-a datorat în principal contradicțiilor din caracterul lor. Elizabeth era timidă și șovăitoare ezita nd mult timp în luarea deciziilor, în timp ce Philip era direct, nerăbdător și exploziv la caracter, dar și răutăcios, energic și cu un sănătos simț al perspectivei. Perioada d e la prințesă la regină și p rimii ani ai căsniciei lor au fost lipsiți de griji. I ntre 1949 și 1951, tânărul cuplu a petrecut lungi perioade împreună în Malta, unde Philip era staționat ca ofițer de marină, lăsându-și fiul Charles în Marea Britanie cu bunicii și o dădacă. Philip și Elizabeth locuiau într-o vilă, mâncau în restaurante, se plimbau, dansau, se plimbau cu o mașină decapotabilă și stăteau mână în mână la cinema , la fel ca simplii muritori. Al doilea copil al lor, fiica Anne, se spune că ar fi fost conceput pe insula britanică la acea vreme.

Cu toate acestea, curând a devenit clar că această perioadă fără griji va fi de scurtă durată. Tatăl lui Elizabeth avea cancer pulmonar și o mulțime de alte boli și afecțiuni. El era deja slăbit la începutul anilor 1950 , iar pe 6 februarie 1952, în timp ce fiica și ginerele lui se aflau într-un safari în Kenya, ca parte a unui turneu în țările Commonwealth, regele George al VI-lea a murit. Elizabeth, în vârstă de 25 de ani, era cazat ă în hotelul mărginit de copaci “ Treetops ” , unde a urcat noaptea pe scară ca o prințesă, dar a coborât din nou pe aceeași scară dimineața, ca regină. Ea însăși nu era conștientă de acest lucru la momentul respectiv; telegrama de la Londra nu sosise și Philip a trebuit să audă de la un jurnalist că regele a murit.

În timpul celor șaptezeci de ani petrecuți pe tron, Eli z abet h a II-a a văzut cum de odată puternicul Imperiu Britanic se prăbușește și cum Comunitatea Națiunilor a continuat să se extindă. Jumătate dintre țările care au aparținut regatului la încoronarea ei, inclusiv Pakistan, Africa de Sud și Ceylon (acum Sri Lanka), au devenit republici independente în perioada ei în calitate de șef de stat. În anii șaizeci – șaptezeci, lucrurile au mers brusc foarte repede din cauza decolonizării Africii și Caraibelor. Cu toate acestea, ea a continuat să reprezinte alte paisprezece state , separat ca regină, pe lângă Regatul Unit. Elizabeth a văzut că lumea se schimbă și în alte zone. Primul ei prim-ministru a fost Winston Churchill, iar ultimul a fost Liz Truss, al cincisprezecelea, numit cu 2 zile înaintea decesului ei. Încoronarea ei pe 2 iunie 1953 la Westminster Abbey a fost prima transmisie în direct  și, pentru prima dată în istorie, au fost mai mulți telespectatori decât ascultători de radio: 20 de milioane. Pentru mulți, a fost prima dată când au văzut o emisiune de televiziune – adesea la un vecin, deoarece foarte puțini dețineau propriul televizor la acea vreme.

Ea a fost regină când primul bărbat a aterizat pe Lună și a fost primul monarh britanic care și-a trimis cei patru copii la școlile de masă, de neconceput în anii 1950. Tabloidele s-au infiltrat mai târziu în viața ei trimițând jurnaliști sub acoperire să aplice pentru locuri de muncă la palat, iar conversațiile telefonice intime dintre Prințul Charles și apoi Camilla Parker-Bowles au fost tipărite în ziar. În 2007, regina și-a luat propriul canal de YouTube, în 2009 a apărut pe Twitter. Elizabeth avea o pagină de Facebook și a postat fotografii pe Flickr. Și pentru cei care credeau că acest e lucru ri sunt pur și simplu treaba oameni lor din jurul ei, a apărut și știrea că arhi-conservatoarea Eliz abeth – parțial datorită nepoților ei – era foarte intrigată de tehnologia modernă și se putea descurca: avea propria ei adresă de e-mail, avea internet și deținea un telefon mobil.

Va urma…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.