Aparitii media

Elizabeth II – Regina tuturor timpurilor   (IV)

Regina Elizabeth a avut un mare simț al datoriei. Vorbesc la trecut deja… Din păcate! La urcarea ei pe tron, Elizabeth a ales să se prezinte, chiar mai mult decât predecesorii ei, ca șef al monarhiei bunăstării, slujind ca o asistentă socială glorificată ca regină. Aceasta presupunea în principal o mulțime de îndatoriri, astfel încât cei defavorizați, slabi social și toți cei care se făcuseră folositori națiunii pe timpul razboiului, au primit sprijin regal. A făcut acest lucru cu plăcere: Elizabeth și-a văzut slujirea ca pe o chemare divină și a fost ghidată de-a lungul vieții de un simț intrinsec al datoriei. Era harnică și, chiar și la mijlocul anilor 80, încă nu refuza nicio sarcină.

Popularitatea lui Elizabeth a fluctuat și pe tot restul domniei ei. La începutul domniei ei a fost portretizată ca o regină plină de farmec, deși mai târziu au încercat să-i dea o imagine mai modernă. În anii 1980, criticile la adresa familiei regale – supranumită „Firma” – au crescut, în principal din cauza numeroaselor scandaluri în jurul copiilor săi. Aproape săptămânal, programul satiric “Spitting Image” lua in deradere si își batea joc neîncetat de (în special) Charles și soția sa Diana, prințul Andrew și soția sa Sarah Ferguson, „Regina mamei”, băutura Margaret și, desigur, Elizabeth și Philip înșiși.

În același timp, totuși, regina a starnit admirație pentru felul în care, de exemplu, și-a păstrat calul sub control, atunci când șase focuri de armă au fost trase de la o distanta foarte apropiata de ea, în timpul unei ceremonii din Londra, în 1981. Un an mai târziu, a fost la fel de calmă când s-a trezit și a găsit un bărbat confuz în dormitorul ei de la Palatul Buckingham. Ea a început o conversație cu el până când a fost îndepărtat in mai puțin de zece minute.

În anii 1990, Elizabeth a avut de unde alege intamplari nefericite. Ea a etichetat anul 1992 în limba latină incorect ca ”annus horribilis”, un an groaznic, deoarece trei dintre cei patru copii ai săi – Charles, Anne și Andrew – au divorțat, a avut loc un incendiu puternic la Castelul Windsor și pentru că ea fusese la Dresda în timpul unui vizite de stat, unde s-a aruncat cu ouă de protestatari. Tot atunci, s-a decis că trebuie să plătească impozit pe venit incepand cu 1993.

In cursul domniei, Reginei i-au trecut prin fata 15 prim-ministrii in Anglia, 3 capete incoronate in Olanda, 14 presedinti SUA si 10 presedinti rusi, iar acestia pe langa sutele de lideri de natiuni, care s-au bucurat, macar de o strangere de mana.

În vara anului 1997, ea a primit desemnarea de “regina gheții”, din altă lume, deoarece ea și Philip au rămas aparent cu mult stoicism la moartea fostei lor noră, Diana, care a murit pe 31 august într-un accident de circulație la Paris, în loc să meargă public, să ajute si sa vorbeasca cu oamenii îndoliaţi. Lucrurile s-au calmat doar când, cu o zi înainte de înmormântare, ea a adus un omagiu prințesei de Wales într-o adresare radio, in care și-a exprimat „sentimentele bunicii” față de William și Harry, cei doi fii ai lui Charles și Diana. 

Inițial, regina a crezut că Diana se potrivește perfect pentru Charles. La acea vreme, regina Elizabeth nu a aprobat relația lui Charles cu femeia visurilor sale, Camilla Parker Bowles, și nu dorea ca aceștia să se căsătorească. Ani mai târziu, s-a aflat că Charles nu și-a dorit niciodată să se căsătorească cu Diana.  În timp ce Charles era departe de Marina, Camilla a decis să se căsătorească cu Andrew Parker Bowles, ceea ce i-a permis lui Charles să meargă mai departe și să întâlnească pe altcineva. Familia regală a simțit că Lady Diana Spencer, care era cu câțiva ani mai tânără decât Charles, s-ar potrivi bine, deoarece avea o bună reputație și provenea dintr-o familie iubită.

Charles și Diana s-au înțeles bine, așa că în cele din urmă s-au căsătorit și au avut cei doi fii, William si Harry. Pe măsură ce drama căsătoriei lor s-a desfășurat, lucrurile dintre Diana și Regina au mers tot mai prost. Deși publicul credea că Diana și Charles sunt îndrăgostiți, cei din interior știau deja că nu sunt. În cele din urmă, Charles și-a încălcat jurămintele de nuntă și a restabilit o relație cu Camilla în timp ce era încă căsătorit. Când Diana a aflat de aventură, s-ar fi dus la Regina pentru un sfat, dar sangele lui Charles, era acelasi cu al Reginei…. Se pare că Regina și-a pierdut respectul pentru Diana când s-a aflat că Diana colaborează la o carte narativă regală.

Când și-a sărbătorit jubileul de aur ca regină cinci ani mai târziu, imediat după moartea surorii și a mamei sale, popularitatea Reginei părea să fi crescut la nivelul din primele zile ale domniei ei. Interesul cald a fost evident și din faptul că publicul a urmărit serialul de mare interes “The Crown”, pe care canalul online de filme și seriale Netflix l-a făcut despre domnia sa la sfârșitul anului 2016.

Între timp, ea a doborât record după record. Când și-a sărbătorit nunta de diamant în 2007, ea și Philip erau deja cel mai longeviv cuplu regal care a condus vreodată Regatul Unit. În cele din urmă, au fost căsătoriți timp de 73 de ani când moartea i-a despărțit pe 9 aprilie 2021; iar când Elizabeth și-a luat rămas bun de la răposatul ei soț, la vârsta de 99 de ani, în Capela Sf. Gheorghe, arăta mult slabita.

Regina tuturor timpurilor a decis sa plece la ingeri si la sotul ei Filip, la 8 Septembrie 2022. A pregatit totul inca in urma cu cinci ani, protocolul si ceremoniile fastuoase de inmormantare, transformandu-se intr-un spectacol funerar. Un adevarat spectacol, la care nici macar muzica ce ii placea, nu a lipsit. Multe piese muzicale cantate la înmormântarea Reginei Elizabeth au fost alese pentru semnificația lor specială, atât pentru Regina, cât și pentru Westminster Abbey.

Unul dintre cântece a fost „The Lord’s My Shepherd”. Cântecul a fost cântat și la nunta Elisabetei cu Prințul Philip, în 1947, la aceeași biserică. Cântecul „O Taste and See” a fost scris de Ralph Vaughan Williams pentru ceremonia de încoronare a Reginei din 1953, care a avut loc și la Westminster Abbey. Cenușa lui Williams este îngropată în celebra mănăstire. Imnul „Love Divine, All Loves Exceeding” a fost cântat la nunta nepotului Reginei, Prințul William, cu Catherine, în 2011. Si nu in ultimul rand, noul imn “Long live The King”, ce va fi cantat de acum in tot regatul britanic, “Long live The Queen”, auzindu-se permanent doar in ceruri. Pentru că Elizabeth II va rămâne Regina tuturor timpurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.