Generalitati

Vând godin pe lemne marca “Virgil”

Se spune ca, “ iarna să-ți faci car și vara sanie”. Vând godin pe lemne marca “Virgil”, cu gândul să mai ajut o familie, dacă va fi nevoie, să aibă căldură la iarnă. Erau doua la bunica. La ce vedem și auzim, este foarte posibil ca la iarnă să căutăm astfel de mijloace de încălzire. Mai ales dacă vom avea un Ianuarie cu minus 15 grade și cu politicieni care așteaptă să iasă gazul din Marea Neagră, în urmă promisiunilor făcute acum, pe timp de vară de cei responsabili cu energia. Nu mi-e teamă decât că, vom învăța legea offshore pe dinafară, cu speranța că centralele și aragazele vom reuși să le aprindem și iarna care urmează. La calorifere electrice sau radiatoare nu mă pot gândi, pentru că statul a decis să închidă termocentralele și nu cred că Germania, care a decis să le redeschidă, ne va da nouă energie electrică sau termică prin cablu.

Sigur…, e vară, e soare, roșiile s-au copt, copii au luat vacanță și toată lumea este cu gândul la concedii, în scurt timp, Parlamentul urmând să termine sesiunea parlamentară. Pe ultima sută de metrii, ne amăgesc cu creșterea pensiilor, cu așa-zise “ajutoare” de 4 lei pe zi celor vulnerabili, ne mai vorbesc de legislația siguranței naționale și nu în ultimul rând, de indemnizația de revoluționar a lui Ion Iliescu. Se mai încearcă și câte o măsură de creștere a veniturilor la bugetul de stat, însoțită de câte una de cheltuirea acestora tocmai pe salariile aleșilor, pentru a stârpi corupția politicienilor, potrivit deputatului Solomon. Exact ce așteaptă românii! Și să nu uit! Vor crește și impozitele la locuințe și autoturisme, astfel încât să existe suficiente fonduri la bugetul statului. Bine că nu au decis politicienii noștrii să impoziteze multinaționalele pentru preturile de transfer sau societățile offshore, că plecau toate și renunțau la afacerile din România, chiar dacă aici câștigă “aparent legal” niște sute de milioane neimpozitate.

Astăzi ni se spune că războiul de lângă noi este cauza crizei , chiar dacă dinainte de război un domn numit – coincidență – “Virgil” , a dereglat întreaga piață a energiei, băgând România în criză. Dacă asta este o înțelegere politică pentru a recupera de la cetățeni și firme împrumuturile semnate de Câțu în ultimii 2 ani, atunci ministrul Virgil Popescu e absolvit de vină. Sacrificat de colegi, el face politică cerută de foștii și actualii politicieni, motiv pentru care, la toamna, indiferent cât se vor screme el sau alți politicieni la întrebările presei, vor promite din nou alte și alte “analize ale coaliției”, până se va termină emisiunea. Sincer, noroc cu războiul, că și dacă se termină mâine, îl pot invoca până la alegerile din 2024, când se vor bate în “Programe pentru România” și pentru reducerea inflației .

Îmi spunea cineva, că nu știm cum ar fi fost România, dacă nu parcurgea perioada comunismului, continuând capitalismul de dinainte de 1947. Dar dacă nu am aveam experiența celor  32 de ani și cum a evoluat democrația, libertatea și economia de piață în România, aș fi fost gata să îi dau dreptate, dar pe de o parte văd ce trăim astăzi la noi, dar și ce au făcut alții ca noi, după ‘89. Cu excepția Bulgariei care se scaldă în aceleași ape balcanice, ceilalți estici au luat viteză. Ca belgian, așa credeam că va face și România atunci când am decis să mă întorc in țara mea.

Ce e de făcut? În al 12lea ceas, trebuie să ne trezim! Să avem politicieni conștienți. Suntem obligați, atât cât mai avem timp, să recunoaștem involuția și nu, evoluția societății. Iar după ce recunoaștem, să aducem, să-i plătim și să lăsăm elitele, profesioniștii, competentii țării, să corecteze toată legislația care s-a dovedit în multe domenii, făcută pentru alții și nu pentru români. Și nu doar legislația siguranței naționale sau prescripția pedepselor. Nu sunt un naționalist sau xenofob, dar corecția legislației insolvenței, achizițiilor publice, a valorilor mobiliare și burselor de valori, a răspunderii ministeriale, a răspunderii funcționarilor publici, a reglementărilor privitoare la termenele de cercetare și de judecată a dosarelor în justiție, vor ajuta toți cetățenii, români sau străini, fără să mai fie nevoie de intervenții sau mesaje diplomatice.

România este obligată să se curețe de interese, de escroci, de minciună, de incompetența și să își urmărească identitatea și suveranitatea, în cadrul comunității europene, fără să înghită în genunchi tot soiul de cereri, fără pic de apă. Până atunci însă, pentru la iarnă, vând godin pe lemne marca “Virgil” și aștept apariția responsabilității în politica românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.