LibraBank

IMPORTANT! Impozitați offshore.ul și multinaționalele!

Scriu, „IMPORTANT! impozitați Offshore.ul și multinaționalele!” Pentru că, nu înseamnă că, dacă mult discutata “lege offshore” a trecut de Parlamentul României, a fost rezolvată și problema impozitării multinaționalelor și a societăților offshore. Și totuși se caută bani. Ar mai fi de găsit și bani europeni, însă fondurile europene, nu creează “motivația” necesară aleșilor, nefiind suficient de atractive prin obligația de transparență și competență necesară. Ceea ce s-a votat deunăzi în parlament, se referă la impozitarea corectă a operațiunilor și perimetrelor petroliere offshore din Marea Neagră. Nicidecum reglementări pentru așa-zisele firme offshore.

Pe teritoriul României, există însă zeci de mii de societăți care desfășoară activitatea în această țară, multe dintre ele prin așa-zisă “optimizare fiscală” eludând, în mod aparent legal, plata taxelor sau impozitelor la bugetul de stat. Unele fac parte din grupuri de companii multinaționale înregistrate în mai multe țări, altele cele înregistrate în așa-zisele “paradisuri fiscale” tip „companii offshore„. Iar atât timp cât politicienii nu vor avea în vedere fiecare sursă de venit la bugetul de stat, nu vom avea prețuri, salarii și pensii acceptabile. Iar simulările dovedesc miliarde de euro.

În căutarea banilor la bugetul statului Banca Națională și ANAF.ul fac eforturi deosebite pentru a găși fonduri și pentru a urmări și colecta taxele și impozitele datorate de societățile româneșți. Dar nu aici este problema! Acestea sunt înregistrate la ONRC, își evidențiază datoriile la buget și într-adevăr, târându-se și suportând efectele tranzițiilor, crizelor, promisiunilor Câțu-Orban și alte asemenea, întârzie de multe ori plata acestora. Cu toate acestea, ponderea sumelor impozitelor pe profit al societăților românești la bugetul de stat  este net superioară multinaționalelor, cu toate că cifra de afaceri este invers proporțională.

Anomalia constă în faptul că în medie, multinaționalele  au o marja de profit de sub 3%, in timp ce societatile autohtone au peste 10%, ceea ce dovedește că “dosarul prețurilor de transfer” a rămas deocamdată o simplă iluzie a OCDE, care de peste 10 ani lupta și ajută guvernele pentru clarificarea acestuia. Prin definiție, prețurile de transfer sunt prețurile la care se derulează tranzacțiile între companiile care sunt părți ale aceluiași grup de firme. Conform legii, tranzacția între părțile afiliate trebuie să fie încheiată la preț de piață, altfel spus la prețul la care ar fi fost încheiată o tranzacție similară între părți independente, în condiții economice comparabile. Dacă prețul tranzacției între afiliați nu este în ”intervalul de piață”, se consideră că profiturile obținute de părți în urma tranzacției nu sunt corect reflectate, afectând astfel impozitele și taxele plătite. Din păcate, pe acest subiect în piață românească există un scurtcircuit, al cărei clarificare se lasă așteptată, unii invocând teamă de a fi părăsiți de companiile profitoare.

În acest timp, românii plătesc 50 de lei kilogramul de roșii, 8 lei kilogramul de cartofi, 9 lei benzină și motorină, 8 lei pâinea și tot 8 lei litrul de lapte, dintr-un salariu minim de 1400 de lei sau o pensie de 1500 de lei, completată de un “ajutor” de 4 lei pe zi. Și totuși, plătesc facturile de gaze sau curent, cu spaima viitoarei facturi ce urmează să vină, pregătind deja bunuri din propria locuința pentru amanetare.

Despre companiile înregistrate în “paradisuri fiscale”, nici n-are rost să mai vorbim. Prin aceași “optimizare fiscală” datorată înregistrării în teritorii cu regim de înlesniri fiscale, țări “business friendly” – cu toate că pe teritoriul lor nu are loc niciun fel de business – , acestea nu plătesc nimic sau pentru a putea exista termenul de “dublă impunere” ce trebuie evitată, plătesc între 3-5% din profit. Companiile Offshore, sunt legate de confidențialitatea structurii acționariatului, optimizarea fiscală în mod legal și protejarea unor proprietăți sau a unor bunuri. Ce acționariat au de ascuns, de cine trebuiesc protejate proprietățile, ce sume sunt “optimizate”, ar trebui să fie deja teme ale autorităților, cel puțin pe timp de război în căutarea acoliților lui Putin, de exemplu. Un model de protejare a veniturilor la bugetul de stat provenit de la companiile offshore, este cel regăsit în legislația franceză si chiar olandeză.

Boadhurst Investement Limited , Lindsell Enterprises și New Century Holdings , de exemplu, toate legate și reprezentate în România de NCH Advisors, pot constitui oricând și pentru oricine, poate cel mai interesant Studiu de Caz . Reprezentantul acestora, Andrei Siminel este cel ce a fost Secretarul Bursel de Valori, Președintele Rasdaq, în prezent “patronul” Librabank (cu Radu Ghețea, 73 de ani, la acoperire) și nu în ultimul rând, cel care se dorea a fi și Ministrul Finanțelor, autopropus prin propriul site Ziare.com. Și tot acest personaj, cel care a tranzacționat în cadrul privatizărilor din România, prin metode de multe ori abuzive și aparent legale peste 1000 de companii. Cel care a cumpărat și “luat” prin metode ce pot șoca orice procuror, cu câteva zeci de milioane de euro o întreagă rețea de spații comerciale pe care le-a grupat în societatea “Winmarkt” și le-a vândut imediat cu un profit de peste 100 de milioane de euro. Unde s-a dus profitul și câte taxe și impozite au fost plătite, este treaba instituțiilor statului de a vedea. Iar asta este doar una dintre “afacerile simineliene”.

O adevărată rețea de peste 300 de firme legate prin suveica OPIC (Overseas Private Investments Corporation), ce merită analizate fiecare în parte, “spatele” fiecăreia ducând la un Offshore, chiar dacă sunt chipurile societăți româneșți. O întreagă încrengătura de afaceri mai mult speculative decât nobile, cum se autoproclamă, cu o serie de influențe după coasta de Est a Statelor Unite, care își manifestă intens disponibilitatea de a “curăța” capitalurile autohtone indiferent de metode. De asta am scris, „IMPORTANT! Impozitați offshore.ul și multinaționalele!” Sigur…, dacă mai găsiți ce să impozitați.

2 comentarii la „IMPORTANT! Impozitați offshore.ul și multinaționalele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.